Mål og mening"Vi må bli bedre",
sier alle.

Og det er bra.

For det er gøy å bli bedre. Det motiverer. Det skaper engasjement. Gir mening. Glød. Ønske om å lykkes. På sitt beste skaper det gode kulturer. Prestasjonskulturer. Hvor det er gøy å lykkes. Som gjør at alle blir litt bedre. Og hvis alle blir litt bedre, blir helheten mye bedre.

"For å bli bedre må vi ha mål", heter det videre. Mål som gjør at vi kan måle om vi har blitt det. Bedre, altså.

"Også må vi styre alt vi gjør ved hjelp av målene. Derfor må vi ha målstyring" heter det så. Gjerne ned til minste detalj.

Må vi? Gjør målene oss bedre? Gjør målstyringen oss bedre?

Det virker jo logisk. Og rasjonelt. Ingen tvil om det.

Men gir det mening?

Vi mennesker er nemlig ikke så logiske og rasjonelle. Som vi gjerne tror vi er. Eller ønsker å være.

Vi liker å trives med det vi gjør. Vi liker å stå på. Når det kreves. Vi liker å slappe litt av. Når det er rom for det. Vi liker å ta ansvar. Få ansvar. Vi liker å ta egne valg. Og bestemme ting selv. Gjøre egne vurderinger. Vi liker å være sosiale. Tøyse litt. Leke litt. Inspirere hverandre. Vi liker å utfordre hverandre. Krangle litt. Være litt grinete. Og å ikke ta alt så alvorlig. Vi liker å ha rom vi kan utfolde oss i. Rom vi kan utvikle oss i. Både sammen med andre. Og på egen hånd.

Og én ting er oss voksne. Vi overlever det hele. På et vis. Vi dukker unna når strategier, mål, budsjetter, målstyring, performance management og daglige, ukentlige og månedlige KPIer holder på å ta knekken på oss. Vi blir ikke bedre, men vi overlever. På et vis.

Men hva med barna våre?

Som blir møtt av målstyring i barnehagen. Og i barneskolen. Som blir møtt av lærere som har fått sekken full av mål og måleverktøy. Istedenfor å bli bedt om å gå inn i klasserommet for å inspirere. For å engasjere. Motivere. For å gi dagen mening for barna våre. For å trives på jobben sin. For å utøve det yrket de brenner for. Blir de bedre lærere for våre barn av mål og målstyring?

Trokke det.
Fordi det eneste det gir er mål.
Og ingen mening.


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits