Om vaktbikkjer og de greiene der

Trenger vi journalister? Den fjerde statsmakt? Til å passe på oss. Og til å opplyse oss. Sånn at vi kan stole på demokratiet vårt. For journalistikken er i ferd med å dø. Inntektsgrunnlaget til mediehusene smuldrer bort. Og går isteden til Facebook og Google. Som flytter pengene så fort at de ikke rekker å skatte av dem en gang.

Trenger vi statsfinansierte journalister? Tja - vil de da være frie? Og uavhengige?

Eller må journalistene bare skrive om det folk har lyst til å lese om? På Facebook og Google. Svaret fra mediehusene så langt synes å være at de forsøker å klamre seg fast til oppmerksomheten vår med å fortelle om veldig farlige ting. Som flått og hvor lett det er å få kreft. Også krydrer de det hele med litt terrorisme, kåntent marketing og sånne søte og/eller morsomme videosnutter som skal få oss til å klikke. Som besatt. Også legger de det hele ut på Facebook. Det hele er virkelig strålende!

Dårlige vilkår for journalister, altså. For vaktbikkjer. Og historiefortellere. Spørsmålet er altså om vi trenger journalister - når det er flere milliarder av dem. På Facebook og andre steder. Blir journalister overflødige? Vil vi om 50 år le av det hele og si: "i gamle dager måtte vi ha folk til å fortelle oss hvordan verden ser ut!"

Jeg vet ikke. Nysgjerrige, pågående og dyktige historiefortellere vil det alltid være bruk for. Kanskje særlig fordi det nå er milliarder av dårlige historiefortellere på banen. Men om de vil hete journalister? Jeg håper det, men jeg vet sannelig ikke.

Én kommentar

NUK

17.09.2016 kl.12:53

Veldig enig og godt skrevet. Det er syd at viktige hendelser rundt i verden er blitt byttet ut med søte dyevideoer og wow klipp som ikke har noe betydning for folk flest. Føler også at media er blitt mindre uavhengige og endel virker som de bare trykker for det er politisk ønsket.

Skriv en ny kommentar

hits